Pengembaraan secara Percuma

Assalamualaikum.
Haaa tudiaaa anda semua baca tajuk entri pun dah macam gempak meletop kebabomm kann.
Takdak laa gempak mana aku jaa yang suka over.So setelah lama betul aku tak menaip sumpah rinduu gila babi blog ini.Entri kali ni aku nak cerita pengalaman macam mana hidup 5 hari dekat tempat orang, negara Cambodia. Ewahh lai lai. Jemput duduk bersila akak nak cerita.

First, macam mana boleh sampai sana?
Macam ni universiti aku ada buka peluang untuk sesiapa yang berminat untuk mejadi sukarelawan dalam membangunkan masyarakat Muslim di Kemboja nii. So member aku promote laa kat aku nak pergi tak, aku pun tanpa berfikir panjang sambil menyedut ayaq teh o ais limau terus bersetuju. Sapa takmau pi kalau penerbangan pergi balik universiti tanggung 100% kannnn. Tapi biasalah wehh, semuanya nampak indah dipermulaan cerita, tetapi kesakitan berlaku dari pertengahan episod 4 sehingga episod akhir. Benda kalau dapat pergi free ni of course laaa sakit sikit buat kerja. Hang kena buat paperwork, sediakan bahan, sediakan segala modul.Semua ni dibuat 2 hari sebelum nak fly.Terlalu last last last minutee sangat. Paling dahsyat bila esok tuu nak fly, malam tu kena duduk kampus sampai pukul 2 pagi siapkan proposal yang tak siap lagi dengan lecterur. Balik hostel kena sambung buat kerja lagi. Letih diaa dah rupa zombie utm dah dapat tidoq 2 jam jaa.

Total student yang paksa rela dalam drama pendek ni ada 8 orang. 3 laki 5 pompuann. Everything went well masa nak pergi dan kami semua nyenyak tidoq dalam flight walaupun seat tegak. Sumpah aku noob tak adjust seat bagi baring sikit sebab ngantuk teruk sangat haa maka aku tidur dalam keadaan duduk yang tegak. Sedar sedar pilot cakap kita akan mendarat.Yeayyy. Finally aku jejakkan kaki di bumi Kemboja dengan penerbangan PERCUMA!Yaa aku suka benda PERCUMA! Hahaha.Dari airport Phenom Penh terus ke Kampung Khleang Sbek. Disini bermulanya segala aktiviti kemasyarakatan kami.Sebelum tidoq, kami pi melawat galeri kampung depan masjid yang memang dibina oleh sukarelawan sebelum ni. So tugas kami bersihkan galeri pada esoknya.

Hari kedua, hari yang indah, lepas breakfast, Ustaz Samad, orang kuat dalam kampung bawak kami naik lori. Best gilaaa weehhh naik lori! Rasa macam lembu pun ada. Tapi lebih kepada beruk naik lori sebenaqnya.Masing masing muka bangga dapat naik lori. Hahaha.Singgah sekejap dekat sekolah rendah yang ada seberang masjid. Dan kami diminta untuk upgrade kelas tadika dekat sekolah tuu. Keadaan kelas memang teruk weh daif yaa amat. Kipas lampu pun takdak. Masa tu baru aku tahu erti bersyukur. Macam insaf sekejap laaa uols. Soo, misi kami bermula dengan naik lori lagi. Pergi ke pekann membeli barang. Pekan dia memang antik dan tradisional macam Malaysia zaman dulu dulu. Rasa macam hidup zaman tokwan aku muda muda dulu. Cuma aku tak pakai kebaya dengan payung sambil pusing2 jaa time tuu.



                                 

 
School babehh


 
Kelas tadika before upgrade. Kala jengking pun ada 
dalam kelas beb. Aku tak tipu

 View ini diperoleh dari belakang sekolah. Memang betul2 
belakang Tasik Tonle Sap. Nice kann sekolah belakang tasik


Struggle tenyeh lantai galeri

Buat kerja sikit pastu makan aiskrim

Settle beli peralatan untuk membersih, Jadi kenapa beli kat sini? iyalaah bengong takkan nak angkut mop naik flight nak letak kat mana ? kepala hang? Kemudian, makan tengahari duluuu, pastu start laa kerja pembersihan kelas tadika dan galeri sampai malam.Yang bestnya buat kerja antara student ni kami buat kerja chill chill tak stress. Sambil kerja boleh makan aiskrim potong lagi.Malam tuu, aku memang makan banyak sangat. Keesokannya, bala menimpa. Pagi yang tak indah bermula bila aku sakit perut, muntah dan cirit birit. Hari ketigaa wehh  'Big Day' untuk kami sebab TV3 nak buat shooting. Acah masuk tv. Tapi hampeh. Member aku siap kena interview lagi, kami semua beria wehh suruh family bukak berita. Aku dengan muka asyik nak cirit tuu punyaa cover laa bagi nampak sihat walafiat. Last2 tak masukk. Nakharammm. Tahu tak sapa yang masuk tv, staf staf yang acah acah buat kerja tapi hakikatnyaaa kuat berlakonn.

Cambodia kiddoss. Abaikan yang tak pakai baju tuu. 
Macam tarzan dah aku tengok.


Kelas tadika lepas upgrade sikit takdak laa lawa sangat
 tapi lebih selesa dari sebelum ni


Itulah 'dark side' dan hakikatnya bila ada volunteer antara student dan staf, ada staf mulut lancang kerja tak jalan. Kami student kena push semua nak nampak perfect.Sekarang baru aku tahu dan terbukak minda tentang realiti sebenarnya kerja komuniti ni. Tapi yang seronoknya, bila dapat comunicate dengan budak budak kemboja ni. Masa mula2 haram aku tak faham langsung depa cakap apa. Nak tanya nama depa dalam bahasa inggeris pun depa tak faham. Aku nak cakap kemboja pun tak reti.Maka berhuhuhu antara dua pihak. Tapi depa memang peramah.Biasalah budak budak kecik kannn.Depa memang suka kalau kita nak sembang dengan depa, buat aktiviti dengan depa, nyanyi sama2 dengan depa. Senang cerita budak budak kecik kat sini suka belajaq. Tapi disebabkan sistem pendidikan negara yang tak berapa nak maju, ada kekurangan sikitlah.

Syukur ada sorang budak 15 tahun perempuan ni, pandai cakap English. So dialah jadi translator antara kami dengan dakdak kecik ni untuk buat aktiviti.Kebetulan adik dia tadika kat situu.Sampai kepetang melayan budak2,sampai hilang rasa nak cirit aku. Akhirnya kami buat keputusan untuk menikmati saat saat yang dinantikann iaitu membeleyy belahhh dan bercuteyyy sekejap. Memang nice aaa dapat jalan jalan dekat bandar Phenom Penh sambil naik bot waktu malam. Tapi start malam tuu jugaklah, aku punya cirit tuu makin menjadi jadi. Allahu. Dikala semua tidoq nyenyak malam itu, aku dua kali ulang alik jamban sekali masuk setengah jamm. Sumpah malam tuu aku penat cirit jaa.

Bersambung ke bahagian 2...penat dah menaip



Baju kat sini fashion dia memang up to date 
Tapi duit Malaysia kalau hang convert ke USD zaman Najib laa ni 
memang mengalir ayaq mata laa aku cakap

Masa ni aku memang tengah tahan sakit perut 
walaupun menikmati keindahan malam masa
naik bot.HikHik. 




Survey Camp Kebaaboom

Assalamualaikum.

Haaaaaiiiiiiii. Aku buat balik comeback setelah lama aku menyepiiii. Bukan taknak update tapi masa membuatkan aku nak kejaq tuu nak buat tuu nak buat ni. Last last aku penat aku tidoqq jaaa. Pada hari ini, saya Jannahe akan berkongsikan pengalaman saya pergi camping.
           Eleh minah ni camping pun nak sharee, Woi lahanat, ni bukan camping bina semangat pastu nyala unggun api nyanyi lagu tengah tengah hutan pastu babi hutan datang sondol. Bukan ya kawan kawan. Ini survey camp. Bahasa melayunya khemah ukur.

Baiklah,untuk student diploma ukur tanah UTMKL  setiap sem 2, kami memang wajib join khemah  ukur sebab nak improve carrymarks. Maka selama 4 hari 3 malam, hang kena dok tadah muka tengah matahari dengan suhu kat Kuala Linggi yang panas laut bahang dia lain macam, pastu hang kena usung alat ukur sejauh 1 km laa jugak dari homestay ke site.Untuk khemah ukur kali pertama kami ni, student civil pun join lahh sebab mereka juga perlu terjebak dengan sesi tadah muka di tengah mentari. Huhu.Mulanya, semua baik baik ajaa teman teman. Sebab homestay menghadap laut bila malam tuu angin laut menyapa muka rasa muka macam baru kena panahan cinta dari Syurga. Aceyyyyyy. Tak aku tipu jaa. Angin tuu sepoi sepoi jaa.

Jadi, hari pertama, petang Jumaat, pembahagian group, ambil alat dan buat site visit. Seronoklah dapat jejalan kampung orang. Yaa laah aku dah lama tak gi jenjalannn. Maka Jennah dan ahli groupnya Syahiroh, Apek, Pojan, Apeng dan Syahmi berjalan berkeliaran mencari site dan batu sempadan untuk tanam piket. Tetiba, kebetulan site kami dekat dengan hutan laa sikit. Ada kera pulak dok buat party atas pokok. Bergaduh pulak tuu. Wuishh bapak seram.Aku takut aku pulak yang tarik Apek ke belakang. Tengok sapa gentle sekarang ni? hahaha jk jk.

Hari kedua, pukul 7 kami dah kena standby alat, berkumpul dan nyanyi lagu "UTTTMMMM Sanjungaaannnn Baaangsaaaa" part last ja aku nyanyi paling kuat. Maka bermulalah keperitan kehidupan bila kena angkat total station, tripod, prisma pergi site. Baru angkat tauu perasaan dia semput macam angkat anak gajah. Dirikan alat lepastu cerapan bearing dan jarak bermula.Sangat stress bila terabas close tapi second kelas. Dengan nyamuk kampung yang buat serangan bertubi tubi. Dengan panas mentari lagi. Masa tu lah nak istighfar masa tu lah nak mencarut masa tu lah nak bergaduh dengan group. Sabaqq jee laaa. Maka usaha diteruskan sampai ke petang. Alhamdulillah dengan hanya sehari, dapat jugak terabas close dengan first class. Well done untuk group sayoo.

Malamnya, bukan boleh berdengkur tidoq, kena key in data pulak deyy deyy. Penat tadi tak hilang, sambung pulak kerja malamnya. Memang all out wehh sepanjang 3 hari. Esoknya sambung pulak pergi site, buat ukur butiran. Tetiba kan, perut aku buat hal, nak melabur pulak. Ya Allah dah laa homestay nak ke site tu jauh. Takkanlaa aku nak tumpang jamban rumah orang.Dengan cekal hatinya aku jalan balik pi homestay untuk melabur amanah saham aku.Sambung buat kerja.Selesai semuanya, kena prepare untuk barbeeequee pulok. Hok alohh demoo.Tapi, terpaksalah. Sambil cuci ikan, sambil bakaq ayam, sambil sambil itu jugalah transfer segala data dan buat report. Berkat kehebatan team aku, Alhamdulillah kami dapat group thorbaikkk sepanjang khemah ukur. Masa tu rasa segala penat lelah berbaloi laa. Maka peluk ciumlah hamper yang tidak seberapa itu.

Esoknya, dengan riang rianya excited nak balik belaka. Yaa laa jahh muka aku mengelupas teruk jugaklah. Ambik masa banyak hari jugaklah nak sembuh. Yang lain pun boleh tahan rentung. Ada yang tak rentung. Baru 4 hari gais belum lagi seminggu. Aku rasa kalau seminggu habis tertanggal semua kulit muka aku.Tapi, walaupun penat, pengalaman mengukur dekat site selain kat UTM memang best.Banyak benda baru yang aku belajar. Teamwork sangat penting. Masa tu lah aku belajaq realiti kehidupan sebagai juruukur. Kerja kena siapkan on timee. Stress memanglah stress. Tapi semua pengalaman ni mesti aku rindu nanti. Terima kasih untuk semua yang banyak membantu disaat kecemasan.

 Makcik makcik Geo
 Team production terbaik pelakon kayu Jannahe, penulis skrip, Syahiroh.
Cameraman Pojan, Micman, Apek, Makeup artis, Syahmi dan Apeng. Dengan itu, wujudlah
drama bersiri GEOMAX.

 Pertubuhan Bersatu Geomatik

 Ini masing masing kepala otak tak betul sebab lapar dan kepanasan melampau mungkin.

Tragedi Balik Raya

Assalamualaikum. Yaaa masih belum terlambat untuk  ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir (luaran) batin (dalaman) haaaaa tudiaaa hangg. Macam tahun lepas aku cerita suasana hari raya. Tahun ni takyah cerita laaa.Tapiiiiii satuu bendaa bersejarah  dan tragedi dalam hidup aku yang memang aku takkan lupaaa Insha Allah smpai laaa aku tuaa aku akan ceritaa kat anak cucu yang dulu nenek pernah terlepas, tertinggal, atau lebih spesifiknya kena tinggal dengan train ets. Huhuhuhuhuhuhu. Dah laaa nak balik raya, punyaa excited nak balik last2 kena tinggal. Perasaan diaa tuu macam lagi pedih dari kena tinggal dengan boyfriend tauu dakk sebab feeling nak balik rumahh tuu membuak buak macam bungaa api dan mercun di hari raya.

Aku pun taktau laaa apa masalah aku pada hari tragedi mungkin aku mengalami masalah mental sebab tak cukup rehat dengan assignment ataupun memang aku ada masalah tahap kerabunan mata yg kriktikal smpai baca dan convert jam pun salah. Sampai sekarang aku jadi macam traumaa dan kecemasan. Hahaha. Malam sebelum keesokkannya nak balik, aku punyaa excited packing bajuu tuu aku sumbat sumbat baju sampai zip beg aku terputus. Hmmmm nasib ada backup beg rodaa akademi fantasiaaaaa. Terpaksa laaa wehh bawak beg yang acah acah macam nak naik flight tuu.

Hari tragedi, naik putra lrt smpai kl sentral. Dahh smpai dah kl sentral. Tinggal nak naik ets jaa lagi. You know just one simple steps iaitu naik ets tapi akuu faileddd part tuu. Tau takk failedd haaaaaaa. Geram pulak aku. Steps ni lagi senang dari nak selesaikan addmathh. Tapi aku failedd. Haaaa dia punya geram tuuu mcm rasa nak bukak puasa MacD yang aku beli haritu sebab kononnya nak bukak puasa atas trainn laaa. Aku smpai kl sentral awal rasanya harituu tapi sebab aku cuai dan lalai alpa dan leka, musnahh segalaanyaa. Haha. Disini saya berpesan kpd semua, bila dah beli tiket, toloongggggg tengok waktu prjalanan anda pukul brapa bacaa laaaa khatam laaa sampai muntah. Pastuu tengok laaa tiket tuu sampai tembus laser punn takpaa. Janji tak terlepas. Macam kes aku ni, aku silap convert waktu 24 jamm tikett train ets aku. Haaaaa rasa mcm nak mencarut kann. Astagfirullah.17.40 pukul 5.40 petangg jannah oiii. Aku pi tambah 1 jam lagi jadi pkul 6.40 ptang. Weiii kalau cikgu math sekolah rendah aku tahu ni, serius akuu kena lempang takpun kena sumpah tujuh keturunan. Huhu

Aku baru nak recheck balik tiket aku pukul 6 petang, hahahaha betapa noobnya aku ketika itu waktu tuu train ets dah berlalu pergiiiiiiiii tinggalkan aku. Aku nak kata apaaa aku jadi macam separuh pasrah pastu berhuhuhu waktuu tuuu pastu aku gelakk. Nasiblaa waktu tuu ada classmatee aku teman aku, Apek namanya.Terima kasih wehh. Bila dah tahu aku terlepas train tuu, aku masih steady dan fikir macam mana caraa nak balik jugak rumah. Aku nak balik jugak Parit Buntaqq.Okay kalau dah terlepas train, aku fikir mesti ada tiket bas.Kena jugak cari. Takkan aku nak beraya dekat Kuala Lumpur gilaa wehhh. Pastu dengar lagu raya syahduu di pagi raya. Memang tak laaa. Aku call laa family aku cakap aku terlepas trainn. Tahu apa aku dapat? Aku kena marah laaa wehh kena maki. Kahkah ambik kau jannah kena tembak padu tepat kena kepala dengan ayah. Mesti ayah aku terkejut waktu tuu sebab dah laa nak balik raya. Tetiba anak perempuan bertuah dia ni buat perangai tertinggal train.

Lepas call tuuu yang aku jadi sebakk tak terkataa tuuuuu. Menitik nitik ayaq mataa kat kl sentral. Drama habiss wehh. Haha. Dahlaa tertinggal train pastu kena marah. Bulan puasa pulak tuu. Huhu sabar jaa laa nak. Sis cobaa tabah waktuu tuuu.Terus hilang idea aku nak cari jalan pulang ke pangkal jalan. Lepas tu aku buat keputusan call mak sedara aku yang ada kat kl ni. Dia suruh try cari tiket kat TBS (Terminal Bersepadu Selatan) sebab dia pun tak balik kerja lagi timee tuu. Okayy berpisah laa dengan Apek. Ikut haluan masing masing. Aku pun naik Putra LRT trun Masjid Jamek. Tukar pulak train naik Star LRT nak pergi TBS. Memang dugaan dan cabaran betul laaa wehh nak tukar train tuu escalator rosak pulak. Bayangkanlah aku dengan beg akademi fantasia pastu naik tangga yang tinggi macam separuh Batu Caves.Pastuu kannnnnn naik Star LRT dah betul dah naik tapi salah laluan pulak tuuu MasyaAllah. Hahahaha. Aduhh. Laluan aku naik tuu pergi arah PWTC.Tengok tuu tengok. Apa bendaa laa aku ni Hahaha.

Sampai aku dah penat sangat. Sampai mata dah lebam sebab air mata jatuh membasahi pipi pastu aku gelak sorang sorang sambil tolak beg akademi fantasia. Haaa hang rasaa? Mesti orang ingat budak ni putus cintaa agaknyaa pastu dia  membawa diri. Huhu. Waktu bukak puasa dah nak dekat, aku pergi surau untuk tenangkan diri. Masa tuu aku wassap group kelas cakap laaa tragedi yang menimpa aku.Semua classmates aku kann wehh nak cerita kat hampa semuaa. Depa punyaa membantuu tuu hanya Allah jaa yang boleh balas jasa depa punyaa prihatinn tuu sampai aku terharu dan bersyukur sangat. Semua classmate aku baik gilaa timee tuu baq hangg.Allahu terima kasih kawan kawan. Fatin,Fae dan Sya yang offer tumpang rumah untuk tidoq pastu kebetulan Abe dengan Syahmi nak tolong carikan tiket bas untuk aku dan semuanyaa laaa yang membantuu. Terima kasih wehh. Sampai air wuduk dengan air mataa punn dah jadi sebati. Aku punya terharu tuu sampai nangis tersedu sedu dalam surau. Haha. Sampai aku bukak puasa cheeseburger tak rasa burger laa. Aku rasa macam kunyah kertas.

Habis solat maghrib, pergi TBS dengan azam baru nak dapatkan tiket balik Parit Buntaqq. Jumpa Abe dengan Syahmi dan kemudian beli tiket dann yeayyy! dah dapat tiket. Semenjak itu, aku tatap tiket tuuu dengan penuh kasih sayang. Haha. Pastuuu kann Apek dengan familynya yang baik hati  tetiba nak ambik aku kat TBS dan hntar aku pergi rumah Fae dan familynya yang baik hati bagi tumpang rumah. Esoknya, mak sedara aku dengan suami datang ambil aku.Berdekah dekah depa gelak dengaq cerita aku kena tinggal train dan hantar aku naik bas dengan selamat keesokannya.
Hahaha Dan akhirnya, Alhamdulillah aku sampai jugak rumah dan berhari hari hari rayaa di kampung dan rumah sendiri. Semua pengalaman dan tragedi yang menimpa aku menjadikan aku lebih tabah dan independent untuk selesaikan masalah yang datang. Terima kasih semua yang membantu menjayakan drama tragedi balik raya Jannah tahun ini. Segala jasa dan pengorbanan amat dihargai.Semoga Allah membalas jasa kalian semua. Dah macam buat buku cerita aku rasa. Dah byee.


Masalah Haid Yang Berpanjangan

Assalamualaikum

Okay entri kali ni dikhususkan untuk pembacaan mereka yang bernama wanita, remaja perempuan, kaum hawa,girls, hijabista dan puan puan di luar sana. Baiklah sebelum saya mulaa menyembangg dann menaip dengan laju, pembacaan untuk kaum adam tidak digalakkan tapi kalau hampa semua nak tambah ilmu pengetahuan manaa nak tauu kot anak perempuan hampa kaa bini hampaa di masaa hadapan nanti mengalami masalah ini bolehh bacaa laaa nohh.


                                             
Secara ringkas, sesetengah perempuan ada yang mengalami haid abnormal iaitu haid yang tak betul, period yang mental breakdown, gelong dan mabuk contohnyaaa macam aku. Okay aku cerita sikit pengalaman aku. Aku memang ada masalah haid tak teratur start aku form 3. Bila period datang, period tuu akan berlarutann sampai berminggu minggu. Dalam Islam kalau darah yang keluar lebih 14 hari ituu namanya darah istidhadah (darah penyakit). Maksudnya walaupun darah still ada hari yang ke 15 tuu dah boleh sembahyang tapi kena cuci darah dan gantikan dengan tuala wanita yang baharuuu baru boleh solat. Dan tiap kali aku nak solat aku terpaksa cuci tuala wanita, bersihkan darah bila nak solat dan ulangg benda yang sama selama hampir 2 bulannn. Bayangkanlaahh betapaa payahnyaa akuu dulu 2 bulann kot wehh darah tak berhenti keluar dan terpaksa buat perhitungan ikut 28 hari untuk period seterusnya dan lebih 14 hari bulan seterusnya aku solat dan terpaksa melakukan rutinn penyuciann bilas kering balik kuang tuala wanita.

Bila ada masalah macam ni jangan buat bodoo diam membeku di rumahh. Pergi jumpa doktor. Serius tolong pergi jumpa doktor. Mereka doktar dan mereka lebih tahu Acewahh hahaha. Aku pun pergi laa jumpa doktor. Aku jumpa doktor awal kot tapi masalah ni berlarutan sampai 2 bulann. Doktor kata, biasanyaa "hormon tak stabil ni dikk." "Awak stress kaa?" blaa blaa blaa So doktor yang sangat tahu menahu akan memberi ubat berhenti darah, ubat stabil hormon. Tapi still takdak perubahan. Ubat berhenti darah sampai habis tapi darah still ada. Bila takdak perubahan, aku rujuk pakar ginokologi pakar sakit puan laaa senang citaa.Sebab sampai satu tahap tuu darah aku keluar berketul ketul macam daging. erghhh aku tengok pun ngeri.Dinding uterus jatuhhh bergugurann. Hahahah dindingg kottt.  Pastu dengan sengugut sampai mukaa pucat aaaa. Mak aku punn paaa lagi dia menyuruh ayahhh memandu dan pergi sepitallll. Aku dah pesan lelaki jangan baca entri ni. Hahaha ngeri siaaa.

Biasanya, doktor akan buat ultrasound untuk check sama ada fibroid ataupun tak. Fibriod ni ketulan yang kalau tak buang bahaya. Nak cerita lebih lebih pasal fibroid ni aku punn bukannya doktor nak explain dengan lebih mendalam dan terperinci hampa cari aaa sendiri google berlambak.Tapi aku takdaa punn fibroid cumaa rahim aku bengkak sikit sebab pengaliran darah yang banyak kann. Jadi doktor pun bagilahh ubat yang sama macam mana doktor klinik bagi tapi obat hospital biasa aaa lagi padu dengan power.  Tapi, yang tak bestnya dia bagi pil perancang kehamilann tuuu. Aku bagitau siap siap, bila dapat pil perancang ni, jangan seronok sangat telannn. Ada effect pada masa depan kalau taksub sangat . Memang laaa fungsinya bagi stabil balik hormon tapi remaja yang usianya masih muda belia bergetah skrubb tak digalakkan ambik.

Kesan pil perancang ni dia boleh effect tahap kesuburan kita sebagai perempuan. Susah nak mengandung nanti wehh kalau dok amal makan pil perancang ni.Gilaaa aku taknak aaa. Takkan aku nak belaa dan didik anak kucing jaa seumur hidup aku.Hahaha.Sebab tuu aku makan sekali jaaa. Pastu aku tak makan dah pil ni. Dan waktu tuu aku redhaa dan pasrah jaa dengan rutin penyucian tuala wanita untuk solat. Tapi waktu ni aku still tak putus asa sabar memangg kena sabar. Mak aku ikthiar jugak cara lain dengan perubatan Islam Darus Syifaa. Aku amalkan air penawar yang ustaz tuu bagi. Alhamdulillah dengan izin Allah darah istihadhah aku berhenti.

Satu lagi ikthiar ialah aku ambik Supplement GLA Complex Shaklee. Aku bukan nak promote produk Shaklee tapi aku memang boleh recomend dekat semua yang ada masalah haid berpanjangan macam aku dah 3 tahun aku amalkan. Alhamdulillah. Supplement ni dia bukan macam pil perancang tadi. Tiada kesan sampingan pada masa hadapan sebab bahan bahan supplement semuanya bahan organik yg thorbaikk dari ladangg hahaha. Fungsi supplement ni, bantu stabilkan period anda yang gelong mental breakdown itu, kurangkan masalah sengugut, stabilkan balik hormon dan meningkatkan kesuburan. Tapi, pengambilan kena konsisten jangan skipp kejap makan kejap tak. Saya ulang kena konsisten yaaa tuann tuann!Sebab aku pernah tak konsisten dan main main makan supplement pastu haaa ambik period tak stabil balik pastuu aku mulai insaf dan konsistenn. Dan semuanyaa normal seperti biasa.



Itu sahaja perkongsian untuk kali ini. Bila aku mula mengeluh dengan apa yang aku alami 3 tahun yang lalu, mak aku cakapp aipppp jangan mengeluh Allah bagi ujian ni sebab Allah tahu kita mampu hadapi. Waktu tuu aku rasa punya bersalahh gilaa aaaa. Dan aku berhenti mengeluhh, berdiam dan bertafakur dan muhasabahhh.Yang penting mak aku kata jangan pernah berhenti berdoa. Waktu tuu aku tak pernah berhenti berdoa mintak Allah sembuhkan aku. Permudahkan aku untuk beribadat macam dulu.Memang laaa doa yang kita mintak tak semestinya dapat terus. Sebab manusia ni mudah lupaa daratan. Sebab tu kadang2 Allah takkan bagi awal. Bersangka baiklah sentiasa dengan Allah. Dua bulan aku doa dan tunggu dengan penuh sabarr untuk Allah reply doa aku. Alhamdulillahhh. Finally gais, Allah dengar doa aku.Perasaan syukurrr dan gembiraa tuuu hanya Allah jaa yang tahu.

The end






 
Images by Freepik