Selangkah demi selangkah

Assalamualaikummm.

Selangkah? dua langkah? tiga langkah? empat langkah heyy lima langkahh heyy marilah main teng teng heyyyyy jangan nak merapu heyy.
Okay pembaca misteri dan pembaca setia dan pembaca sekali lalu,hari ni kita cerita sikit laaa kisah kisah lepas dah dapat result spm pastu aku nak share sikit kitaaaa kasi flashhhback sikitttt macam mana aku study dulu dan life aku sekarang. Aku masih lagi belum bergelar jutawann dan kini menganggur tanpa pekerjaan aku dah resign sebab cukuplah pengalaman 2 bulan jadi kuli dekat Oldtown White Coffee. Malah, aku menjadi pembuat cookies dan supply terus dekat pusat sumber sekolah ibu, Aku tak sangka bussiness aku semakin maju sebab budak budak sekolah semua pakat ketagih nak makan cookies. MasyaAllah anak anak. Akak ngak bersalah dlm hal ini kalian makan baca bismillah ngakk?

Bagi aku Alhamdulillah. This is what we call rezeki from Allah always unexpected. Result spm takdak laaa gempak mana tapi aku bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi dekat aku. Yaa laaa jannoh ingat sikit hg tuu bukannya study sangat tidoq jaaa banyak, Hekhek. Tapi serius wehhh, aku nak cakap niiiiii, doa ibu paling penting. Mak aku ni dia tahu anak dia macam mana tambah tambah anak yang desperate nak tidooo dopolopat jamm macam aku ni dengan perangai pemalas nokharom hahaha. Asal tengok buku mata nak pejammm. Huhu. Tapi mak aku tak pernah stop berdoa supaya Allah bagi result yang terbaik untuk aku. Sebab apa guys tiada hijab antara doa ibu dengan Allah. Dan syukur, result spm aku improve berlipat ganda dari trial harituu.

Waktu sampai kawasan sekolah hari ambik result, aku siap tahan mak aku
" jangan keluar kereta tauu iboo dduk dalam ketaa sejukkk kat luaq panasss"
Macam macam alasan aku ketengahkan sebab aku lihat mak aku yang nervous lebih tapi aku siap bolehh mainn kentut kentut waktu nak jalan ambik result Kayy tak senonoh uols. Tapi mak aku dia peduli apaa dia keluar jugak dan berkata
" hg nak bagi  ibu duduk keras kecut perut dalam ketaa. jenuhh laaa bertuahh oii"
Hahaha dahh tuu jaaa yang aku ingat pastu aku lupaaa.

Sejujurnya, aku memang spesis suka study last minute,masuk memang masuk tapi risikonya tinggi sekali. Hanya yang expert jaa mampu melakukannya kahkah hampehh.Dalam  tempoh 24 jam nak exam baru laaa aku nak sedar dan insaf sepenuhnya pastu tengok buku sambil pegang tasbih. Tengok jaa laaa tak bacaa hahaha. Akhirnya aku tertido dan memang tak baca. Janganlah contohi skap seperti ini adik adik sekalian. Sampai ada yang kata laaa...
"Hg ni Jannah pandai tapi kenapa pemalas sangat"... aku gelak seperti setann. Ibu pun pernah bebel "kakjannah ni bukan tak pndai tapi malas .. kalau study awal rajin skit mesti dapat lagi elok ".... aku gelak jaa laaa sambil minum air tehh dan mengunyah.

Aku tak kata aku pandai genius melampau sampai tahap bila tengok soalan ada mentol menyala atas kepala.Ini bukan sebab pandai kaa tak, ni semua memang atas diri sndiri brkaitan aspek kerajinan dan keazaman yang tinggi untuk study. Aku azam tinggi tapi kannn kerajinan tuuu...hmmm haaa hmmm huuuhaaaahuuuhaaaa. Dalam beberapa bulan ni, Alhamdulillah ada rezeki tawaran dari ipts yang aku dapat, diploma civil engineering dekat unisel, foundation science and technology, Unikl dengan asasi pengurusan, Kolej Islam Selangor. Tapi aku masih menunggu result dri ipta. Pasal further study ni nanti aku cerita lebih mendalam acewahh mndalam sngat uhuks dalam entri lainnn.

Pesanan untuk yang bakal duduk di dalam dewan melakar masa depan dengan spm, aku nasihatkan ada banyak masa untuk study lagi.Hampa jangan laaa jadi macam aku sebulan spm baru aku sedar apa ituu spm. Hahaha. tapi sebulan tuu laaa aku pulunn macam nak mampus hahahah.Alhamdulillah Allah sentiasa membantuu cumaa jangan berhenti berdoa.Spm dulu bukan spm yang sekarang. Untuk result yang tak berapa elok, its okay wehhh. Tak perlu nak sedih kaki kat atas muka kat bawah, (Amboihh tuu handstand namanyaa). Spm bukan segalanya. Jangan pernah lupa rezeki Allah sangat luas. Perjalanan masih jauh kawan kawan. Banyak lagi nak cerita tapi aku dah tak tahan nak pergi bilik air ni hahahaaha.

Ok bye,

6 comments:

  1. Thank You for such amazing information. This is one of the best sites which provide all the details of related topics.
    Examhelpline.in

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing such great information. This is one of the best sites which provide all the details of relevance to topics.
    careinfo.in

    ReplyDelete
  3. Thank you for giving us such kind of information. This is one of the best sites having all the informatics details.
    carebaba.com

    ReplyDelete
  4. Thanks for such kind of best details. Really this is very amazing information.
    Examhelpline.in

    ReplyDelete

 
Images by Freepik